Föreningens syfte

Finska permakulturföreningen grundades 2016 och främjar en hållbar livsstil och ett samhälle som bygger på permakulturens filosofi. Föreningen är politiskt och religiöst obunden. Syftet med föreningen är:

  • Att främja kännedomen om permakultur i Finland
  • Samla in viktig information om permakulturlösningar som är lämpliga för nordliga förhållanden och därmed stödja dess utveckling och tillämpning
  • Informera om projekt och utbildningsevenemang relaterade till permakultur i Finland
  • Att agera som en del av ett internationellt permakulturnätverk både i de nordiska länderna och i större utsträckning

Som medlem i föreningen får du lära dig mer om en hållbar livsstil, träffa likasinnade och stödja arbetet för permakultur i vårt land.

Alla är välkomna med!

Föreningens styrelse 2020-2021

Styrelsemedlemmar

Dominik Jais

Dominik Jais, puheenjohtaja

Vuosien mittaan olen tavannut monenlaisia ihmisiä, jotka toimivat permakulttuurin parissa: tohtoreista opiskelijoihin ja toimitusjohtajista taiteilijoihin. Permakulttuurilla on annettavaa ihan jokaiselle. Joskus se on abstraktimpaa, joskus konkreettisempaa. Parhaillaan suunnittelen Diplomani (syventävät permakulttuurin opinnot) aloitusta ja käytän myös permakulttuurin periaatteita ja työkaluja päivittäisessä työssäni Creative Directorina Chase & Snow:ssa sekä kotikokoisten biokaasuvoimaloiden kehittämisessä. Instagram-kanavani on sekoitus taidetta, permakulttuuria, elektroniikkanikkarointia ja vilkaisuja arkipäivääni. Minuun saa nopeiten yhteyden oman sivuni yhteydenottolomakkeen kautta (https://dominikjais.com/contact)

Suvi Puttonen

Suvi Puttonen

Kirjoitin vuosia sitten työhakemukseen haluavani luoda tiloja, jotka edistävät sosiaalista ja ekologista kestävyyttä. Systeemisestä ajattelusta ja ympäristötieteistä kiinnostuneena sosiologina ja taiteiden pitkäaikaisena harrastajana innostuin permakulttuurista, sillä se tuntuu yhdistävän monialaisesti kaikkia kiinnostuksenkohteitani ja arvojani. Tällä hetkellä työskentelen yliopistolla ja pohdin, miten voisin integroida permakulttuurin periaatteita elämääni.

Pekka Ilmari Nikander

Pekka Ilmari Nikander

Pekka Ilmari är en sökare och siare. Han jobbar som en arbetslivsprofessor vid Aalto universitet medan han söker efter en ny riktning för sitt liv. Under koronatider universum sände honom till Ibiza för att djupt lära sig grunderna av permakultur. Nu funderar han på hur man bäst kunde utnyttja EU-finansiering, särskilt genom Horizon Europe Soil Health and Food -uppdrag men också mer allmänt via flaggskeppsområden för EU Rural Action Plan, för att driva permakulturtänkandet bredare till jordbruket i hela Unionen.

Anni Rainio

Anni Rainio

Anni är trädgårdsmästare, dramainstruktör och yogalärare. Hon blev intresserad av permakultur i 2009 och deltog en PDC -kurs i Grekland i 2019. Samma år hon flyttade från Helsingfors till landet att leva i ett gammalt hus för att odla och regenerera 2,7 hektar område. Med sin familj, Anni grundade Lahdenperä ry kulturorganisationen som söker hållbara lösningar för naturvänligt livsstil and erbjuder evenemang och kurser om kultur och permakultur.

Erkki Pöytäniemi

Erkki Pöytäniemi

Jag är en utbildat agronom och har jobbat hela mitt liv inom ekologisk odling och mat produktion både i Finland och internationellt och både i föreningar och som företagare. De sista 25 år har jag för det mesta arbetat i export av ekologiska livsmedel från flera livsmedelstillverkare. Det är hur jag fortfarande tjänar min inkomst men jag tänker fortfarande att det är också ett sätt att förbättra världen. Vi kan ha mera ekologisk odling bara om det finns efterfråga och det är lönsamt för odlare. De principer som ligger bakom ekologisk odling (hälsa, ekologi, rättvisa och omsorg) är i stort sätt de samma som gäller för permakultur. 

Jag blev intresserad av permakultur eftersom den erbjuder verktyg för att realisera sina etiska principer (Omsorg om jorden och människor, Rättvis fördelning) och en hållbar livsstil, och inte bara för odling och markanvändning. Jag tog PDC kurs i Frankrike på Ferme de Bec Hellouine i 2015. Med min hustru Marja Nuora har vi utvecklat vår permakultur ställe Iso-orvokkiniitty från 2014 och både av oss håller på att göra vår Diploma i Permakultur. Vi vill också att Iso-orvokkiniitty blir ett LAND demonstrationsgård. 

Som medlem i styrelsen av Permakuturföreningen hoppas jag att medverka till att permakultur utvecklar ock blir bättre känt i Finland.

,

,

Kassör

Lumia Huhdanpää-Jais

Lumia Huhdanpää-Jais

Moi, olen Lumia ja yhdistyksessä hoidan toistaiseksi rahastonhoitajan pestiä. Permakulttuuri sopii täydellisesti arvoihini: maapallosta pidetään huolta ja välitetään myös toisistamme. Harjoitan permakulttuuria kotitilallani (www.beyondbuckthorns.com) ja minua kiinnostaa kovasti myös sen periaatteiden käyttäminen muuhunkin kuin maankäytön suunnitteluun!