Pohjoinen syötävä metsäpuutarha –kurssi Turussa Koroisten LAND-keskuksessa

mennessä | 05.09.2019 | Arkisto, Koroinen, Uncategorized

Permakulttuurin oppimiskeskuksessa eli LAND-keskuksessa Turussa, Koroisilla järjestettiin sunnuntaina 28.4.2019 päivän mittainen metsäpuutarhakurssi.

Opettajana toimi Philipp Weiss, toinen upean ”Skogsträdgården – Odla Ätbart Överallt” –teoksen kirjoittajista. Kyseinen teos valittiin Ruotsissa vuoden puutarhakirjaksi vuonna 2018 ja Philippiä kuunnellessa oli helppo ymmärtää miksi: tietoa ja paloa aiheeseen riitti!

Alussa pidettiin kaksi tunnin luentoa, joissa käytiin läpi metsäpuutarhan toimintaperiaatetta ja pohdintaa aiheesta. Luonnon omia prosesseja imitoiden sukkessio käännetään metsäpuutarhassa puutarhurin vihollisesta ystäväksi. Parhaimmillaan kitkeminen ei ole tarpeen, kun ruokaa ja lääketttä tuottavat kasvit varjostavat “rikat” pois pelistä. Myös esimerkit ruotsalaisista metsäpuutarhoista, niin Philippin suunnittelemista kuin muistakin, antoivat uutta toivoa paratiisimaisten metsäpuutarhojen luomiseen Suomen ilmastossa.

Jos Göteborgissa on saatu ilman kasvihuonetta papaijasatoa, voi eteläisessä Suomessakin olla toivoa. (Papaija on trooppinen puu, joka tekee omenaa isompia marjoja, jotka maistuvat mansikan, mangon ja banaanin risteytykseltä sekä sisältävät reilusti proteiinia, todellinen metsäpuutarhurin ”Graalin malja” pohjoisessa).

Muitakin kasvitäkyjä tuli: kuunliljan (Hosta) kasvatus puolivarjossa monivuotiseksi vihannekseksi (versot ovat kuulemma herkullisia), sekä kotapähkinöiden (Staphyleakasvatus ainakin Ruotsissa kotoperäisenä ruokaa tuottavana puuna. Makeapihlaja (Sorbus aucuparia var. edulison kotipihlajasta jalostettu makeamarjainen lajike, jonka marjoista valmistettu ”hedelmänahka” (fruit leather) on kuulemma Philippin lasten lempikarkki. Sitä valmistetaan survomalla marjat siivilän läpi, sekoittamalla mukaan sokeria ja/tai muita hedelmiä ja marjoja ja kuivaamalla seos levynä uunissa. Katso hedelmänahkan resepti esimerkiksi täältä

Lounastauon jälkeen kierrettiin porukalla Koroisten tiluksia katsomassa metsäpuutarhan perustamismahdollisuuksia käytännössä ja käyden keskustelua niin yksittäisten kasvien mahdollisuuksista, myyrätorjunnasta kuin tuulensuoja-aidoistakin. Kaikki yli 40 osallistujaa saivat varmasti uutta insiraatiota ruokametsien istuttamiseen. Ruotsia taitaville voi suositella Philippin blogin ja kirjojen lukemista.

Teksti: Henri Qvick

Katso myös Philipp Weissin Helsingissä 27.4.2019 pitämä luento aiheesta Edible Forest Gardens in the North 

05.09.2019 – 00:00