Huomaan usein, että yksin oman permakulttuuriprojektin äärellä puuhastelu saa itseni unohtamaan miten tärkeä asia on yhteisö ja muiden kanssa jaettu kokemus. Permakulttuuriharrastajia ja ammattilaisia on Suomessakin jo laajin määrin, mutta silti minulla on tunne että kohtaaminen ja vertaistuki tuntuu olevan vähissä tai vaikeasti saavutettavissa.
Permakulttuuriyhdistyksen yksi tavoite on toimia eri permakulttuuritoimijoiden yhdistäjänä; olla toimiva verkosto, jonka kautta toimijat ja harrastajat löytävät tapahtumia, koulutuksia ja tapaamisia, joissa kohdata muita samasta aiheesta kiinnostuneita.
Kohtaamisen ja vertaistuen tarvetta täyttämään yhdistys perusti PermaPiirit -verkoston. Verkkotapaamisia on tähän mennessä järjestetty kaksi. Näiden kahden tapaamisen pohjalta rohkenen sanoa, että kasvojen näkeminen ja muiden toimijoiden ja harrastajien kuuleminen on parasta mitä voimme toisillemme antaa. On ollut upeaa nähdä uusia kasvoja, kuulla käynnistymässä olevista projekteista sekä haaveista ja toteutumista odottavista suunnitelmista.
PermaPiirien jokainen tapaaminen on nimetty yhden David Holmgrenin permakulttuurisen periaatteen mukaisesti. Vaikka periaatteet saattavat alkuun tuntua vaikeasti lähestyttäviltä ja samaistuttavilta, ne ovat toimineet hyvin kattoteemana, joka johdattelee syvemmälle antamaan tilaa ryhmästä nouseviin aiheisiin ja tarpeisiin. Viimekertainen tapaaminen käsitteli teemaa kuinka hyväksyä muutos ja vastata siihen luovasti. Keskustelussa tuli hyviä huomioita siitä kuinka permakulttuurin perusperiaatteiden ja ideoiden äärelle palaaminen aina uudelleen ja uudelleen auttaa uskomaan ja rakentamaan pala palalta kohti toiveikkaampaa tulevaisuutta.
Paikallispiiri omalle alueelle tai talkoolaiseksi toiselle?
PermaPiirien palautteista parhaimmiksi asioiksi on listattu muun muassa verkostoituminen, samanhenkisten ihmisten kohtaaminen, kasvojen näkeminen, rauhallinen ja kiireetön tapaamisen henki, rentous ja jakaminen.
Esille on noussut erilaisia tarpeita, joita me kaikki voimme yhdessä lähteä täyttämään. Mikäli esimerkiksi kaipaat permakulttuurin paikallispiiriä omalle asuinalueellesi, voit tuoda tämän aiheen esille PermaPiireissä. Kaikista aloitteista yhdistys tiedottaa ilomielin jäsenilleen. Paikallistoiminnasta kiinnostuneita kannustetaan verkostoitumaan keskenään esim Slackissa tai PermaPiirien Telegram -ryhmän kautta.
Muita esille nousseita tarpeita on muun muassa kuinka kehittää opastamista, neuvomista, muilta oppimista ja eri projektien talkootoimintaan osallistuminen. Permakulttuuriyhdistyksen sivuilla on lomake, jonne voi ilmoittaa talkoista, tapahtumista ja kursseista. Tapahtumat julkaistaan kaikkien nähtäville kotisivujen Tapahtumat -osiossa. Yhdistyksen uutiskirjeen tilanneet saavat säännöllisesti viestiä tarjolla olevista tapahtumista.
Selkeästi kohtaamiselle ja keskustelulle on suurta kysyntää. Toistaiseksi PermaPiirit tapaavat edelleen verkossa, sillä yhdistyksen jäseniä on ympäri Suomen. Haaveilemme PermaPiirien lähitapaamisesta, jossa pääsisimme kohtaamaan ja tutustumaan toisiimme kasvokkain. Tähän on tulossa ratkaisu tulevan Syyskokouksen myötä; marraskuussa sääntömääräisen kokouksen yhteydessä pidetään myös PermaPiirien livetapaaminen!
Kuinka päästä mukaan?
Piireihin on tervetullut jokainen juuri siitä kokemuksesta ja kiinnostuksesta käsin, jota tähän mennessä on karttunut.
Mikäli et ole yhdistyksen jäsen, pyydä linkki Zoom -tapaamiseen yhdistykseltä: info @ permakulttuuri.fi
PermaPiirit kokoontuu klo 18-20:00 joka kuun 11. päivä.
Liity myös PermaPiirien Telegram ryhmään: https://t.me/permapiirit
Tulevat PermaPiirit:
11.7. Käytä itsesääntelyä ja ota vastaan palautetta
11.8. Hanki tuotoksia (satoa)
11.9. Kerää ja varastoi energiaa
11.10. Käytä ja arvosta uusiutuvia luonnonvaroja ja palveluita
11.11. Syyskokous ja PermaPiirit livenä: Havannoi ja vuorovaikuta
11.12. Älä tuota jätettä