Osallistuin syyskuussa 2024 viikon mittaiselle Erasmus+-rahoitetulle Regenerative educators-nimiselle kurssille Italiassa, jossa Permakulttuuriyhdistyksen yhteistyöyhdistys Associazione Regen vastasi. Opettajana toimi Giuseppe Sannicandro. Reissu oli ensimmäiseni Italian maaperälle ja jännitystä lisäsi matkustaminen maata pitkin. Hyvinhän se sitten sujui!
Tietoa ja havainnollistavia esimerkkejä saimme runsaasti kustakin opetussession aiheesta ekosysteemistä permakulttuuriin ja erilaisiin ympäristöongelmiin. Uusinta antia minulle oli syntrooppinen agrometsäviljely (syntropic agriculture), joka pyrkii imitoimaan metsän luontaista kehitystä ja ekosysteemiä, mutta satojen vuosien sijaan kehitystä nopeuttaen. Se tiivistyi näihin periaatteisiin: keskitä resursseja, nuorenna puita leikkaamalla rohkealla kädellä (”uhrikasvit”), istuta kasveja kerroksittain – ja se, mistä kaikki alkaa, eli aloita maaperän bakteereista (komposti, lannoitus) ja kylvä ja istuta tiheään, harventaen pikku hiljaa. Teorian lisäksi saimme hyviä laji- ja lajike-esimerkkejä omille tuleville syntrooppisin periaattein perustettaville metsäpuutarhoille, myös pohjoiseen ilmastoon. Kävimme myös läpi erilaisten maalajien ominaisuuksia. Loppujen lopuksi on mahdollista perustaa metsäpuutarha aivan minkälaiselle maaperälle tahansa, maaperä vain pitää tuntea ja maan pinnan tulee olla peitettynä joko kasveilla tai katteella. Biointensiivisessä puutarhanhoidossa 20% alalla viljellään vihanneksia ja 80% alalla kasvatetaan kasveja vihermassan ja hiilen tuottamiseksi. Tämän päämääränä on lisätä hiilen eli humuksen määrää maaperässä. Vinkkinä, Plants For A future >> www.pfaf.org voi hakea kasveja eri käyttötarkoituksen mukaan.
Pääsimme perustamaan penkkejä ja toteuttamaan näitä periaatteista käytännössä perustaessamme vihannesmaata tulevaksi talveksi. Kahdenkäden talikolla käytiin penkin alue ensin läpi maata löyhentäen, ei kääntäen. Sen jälkeen maan pinnalle levitettiin runsas kerros matokompostia ja palanutta kompostia. Komposti peitettiin katteella, jota sitäkin käytettiin paksulti. Vähäisten sateiden takia Regenissä käytetään tihkukastelua. Kasteluletkujen sijoittelun jälkeen istutimme esikasvatettut vihannesten taimet tarkkaan järjestykseen niin, että kunkin kasvu tukee toisiaan valon ja kasvutilan mukaan. Pääsimme myös tekemään lämpökompostia, jonka resepti kuvassa (KUVA). Kompostin tulee olla riittävän iso, noin metrin korkoinen kasa, jota on helppo kääntää.
Oli antoisaa saada tutustua kurssilaisiin muualta Euroopasta ja kuulla monista permakulttuuriprojekteista, joissa he olivat mukana. Meistä suomalaisista hitsautui myös tiivis porukka. Suosittelen kaikille lähtemään rohkeasti mukaan! tämänkaltaisille kursseille!
Tarleena