Permakulttuurikoulutus

Oletko kiinnostunut permakulttuurista mutta et tiedä mistä aloittaa? Kansainvälinen permakulttuuriyhteisö on vuosien mittaan kehittänyt erilaisia opetusohjelmia, joista löytyy sekä virallisia titteliin johtavia koulutuksia, että epämuodollisempia kursseja ja työpajoja. 

Kurssit

On olemassa kolme vakiintunutta kurssimuotoa:

– permakulttuurin perusteet -kurssi (introduction to permaculture, lyhyt usein kahden päivän tutustumiskurssi)

– permakulttuurin suunnittelukurssi (permaculture design course tai “PDC”, usein 2 viikkoa kestävä kurssi, min 72h opetusta)

– permakulttuuridiplomi (diploma in applied permaculture design, permakulttuurikouluttajan ja -suunnittelijan diplomi).

Permakulttuurisuunnittelukursseja eli PDC kursseja on pidetty Suomessa melko vähän ja nekin usein englanniksi, sillä diplomitason, suomea puhuvia opettajia ei juurikaan vielä ole. Tilanne on lähivuosina paranemassa. On mahdollista kuitenkin osallistua muiden maiden PDC-kursseille ja näin on moni vuosien mittaan tehnytkin. Lisää tietoa on saatavilla eri maiden permakulttuuriyhdistysten verkkosivuilta sekä EuPN sivustolta.

Löydä permakulttuurikurssit Tapahtumat sivulta

Permakulttuurin perusteet -kurssi

Permakulttuurin peruskurssi on yleensä kaksi päivää kestävä peruskoulutus, jolla on osapuilleen samanlainen kansainvälisesti vakiintunut sisältö. Osallistujat oppivat permakulttuurin historiasta, etiikasta, suunnitteluperiaatteista ja -tavoista, ja usein käydään läpi myös tapaustutkimuksia. Kurssi on maistiainen ja ensiaskel permakulttuurin maailmaan, mutta siltä voi myös odottaa paljon käytännön oppimista. Kurssin tyyli määräytyy paljolti opettajan mukaan. Suositus on, että peruskurssin opettaja olisi itse vähintään käynyt PDC kurssin. Suomessa on jo muutamia tahoja, jotka järjestävät permakulttuurin perusteet -kursseja säännöllisesti myös suomeksi. Kursseista ilmoitetaan Tapahtumat sivulla. 

Iso-orvokkiniitty koulutus

Permakulttuurin Perusteet Iso-orvokkiniityllä

Permakulttuuripuutarha Beyond Buckthornsissa

Permakulttuurin suunnittelukurssi (PDC)

Permakulttuuriyhteisössä usein kuuluu kysymys “kenellä on PDC?”. PDC, eli permakulttuurisuunnittelukurssi, on seuraava askel perusteet kurssin jälkeen ja kestää minimissään 72 oppituntia, noin 10 päivän ajan. Kurssi seuraa kansainvälisesti hyväksyttyä opintosuunnitelmaa joka perustuu Bill Mollinsonin kirjaan “Permaculture – A Designer’s Manual” (ei saatavilla suomeksi). Britannian permakulttuuriyhdistys on julkaissut opetussuunnitelmanPDC-kurssista vastaavalla opettajalla tulee olla permakulttuuridiplomi.

Permakulttuuridiplomi

Permakulttuuridiplomin voi suorittaa PDC-kurssin jälkeen omatoimisena opiskeluna nimetyn ohjaajan opastuksella. Diplomi koostuu useista permakulttuurisuunnitelmista, jotka esittelevät suunnittelijan taitoa ja kehitystä suunnittelijana. Suunnitelmien määrä riippuu diplomin myöntävästä yhdistyksestä. Osa vaatii kymmenen eri suunnitelmaa, osa on joustavampia tai hyväksyy yhden suuremman kohteen suunnittelun. Yleisin vaihtoehto diplomin suorittamiseksi on Iso Britannian permakulttuuriyhdistys, joka on kaikista kehittynein Euroopassa ja tarjoaa eniten ohjaajavaihtoehtoja. Lisäksi Pohjoismaissa toimii Nordic Permaculture Academy, jossa diplomin voi suorittaa englannin ohella ainakin myös ruotsiksi.

Suomi on mukana yhteistyössä pohjoismaisen diplomijärjestelmän kehittämisessä. Suomessa toimii diplomin suorittajien muodostama Diplomikilta, jossa saa tukea omalle diplomipolulleen. Jos olet kiinnostunut diplomin suorittamisesta kannattaa olla yhteydessä yhdistykseen tai johonkin permakulttuuridiplomin haltijaan lisätietojen saamiseksi.

Iso Britannian permakulttuuriyhdistyksen diplomisivu

Nordic Permaculture Academyn Diploma Gathering Makvärket, Tanska marraskuussa 2022

Iso-orvokkiniitty

Sienityöpaja Iso-orvokkiniityllä

Opettajakoulutus

Training Permaculture Teachers (TPT) -kurssi perustuu Rosemary Marrow:n, pitkäaikaisen opettajan ja pakolaistyöntekijän, työhön.  Kurssi on tarkoitettu opettajiksi haluaville ja opettaa eri koulutustapoja ja -metodeja. 

Erikoistuneet aihealueet ja työpajat

Suomessa on tarjolla monia työpajoja eri permakulttuuriin liittyvistä aihealueista kuten

  • syötävät metsäpuutarhat
  • mehiläistenhoito
  • luonnonmukainen rakentaminen
  • biokaasu
  • sieniviljely
  • jne

Seuraa Tapahtumat-sivua löytääksesi itsellesi sopivat kurssit. 

Opintopiirit

Opintopiirit ovat hyvä tapa oppia permakulttuurista. Jos suunnittelet paikallisen opintopiirin perustamista, ota yhteyttä yhdistykseen, niin voimme selvittää onko lähiseudulla ketään, joka voisi auttaa teidät alkuun. 

Alla on lista opintopiireistä jotka toimivat yhteistyössä Suomen permakulttuuriyhdistyksen kanssa:

Jos haluat opintopiirisi ylläolevaan listaan, lähetä meille seuraavat tiedot Ota Yhteyttä -lomakkeella. 

  • piirin tiedot ja kuka johtaa piiriä
  • otatteko vastaan uusia jäseniä 
  • mistä löytyy tietoa piiristä 
  • lähetä meille puolen vuoden välein pieni kirjoitelma mistä piirinne on keskustellut ja montako jäsentä on ollut osallisena.

Kesätapaamisen osallistujia Espoossa – kuva: Dominik Jais

LAND-verkosto

LAND-verkosto, eli “Learning and Network Demonstration” ovat paikkoja jossa voi nähdä ja kokea miten permakulttuuria käytetään. LAND-keskukset ovat inspiraation ja uusien mahdollisuuksien lähteitä ja mahtavia paikkoja joissa sekä oppia permakulttuurista että tavata muita permakulttuurista innostuneita.

Suomen permakulttuuriyhdistys hyväksyy Suomessa toimivat LAND- keskukset.

Kursseja ja koulutuksia