Ilona Reiniharju vieraili Nordic Permaculture Festivalilla Islannissa. Tässä kuulumiset paikan päältä!
Nordic permaculture festivaalin tapahtumapaikkana oli tänä vuonna karun kaunis Islanti ja Thorlakshöfnin kaupungin liepeille noussut alue: The Sands. The Sands- projektin tavoitteena on tehdä alueesta LAND keskus, joka auttaa ihmisiä pääsemään kosketuksiin luonnon kanssa. Se on testialue, jossa paljon erilaisia permakulttuuritekniikoita kokeillaan käytännössä ja oppimisen paikka, minne koululaiset ja lastentarharyhmät voivat tulla ja olla vuorovaikutuksessa luonnon kanssa. Yhteys luontoon on avainkysymys The Sands-alueen taustalla.
Pippa ja Candela tutkivat graduissaan permakulttuurin keinoja varautua ilmastonmuutokseen ja erilaisiin kriisitilanteisiin.
The Sands on myös osa isompaa projektia, jonka tavoitteena on saada hiekka ja varpuvaltainen karu ja tuulinen maisema muutettua pikku hiljaa vehreäksi metsäksi. Islanti ei vaikuta siltä nyt, mutta aikanaan saarta ovat peittäneet sankat metsät. Sands-alueen uudelleen metsittämisessä ovat mukana Thorlakshöfnin kaupunki ja valtion tasolla ”metsähallitus” ja Islannin eroosiontorjuntaan keskittyneet tahot. Keskinäinen luottamus on syntynyt avoimen keskustelun avulla. The Sands-projektin aktiiveilla on kaksi vuotta aikaa todistaa, että menetelmät toimivat.
Moli Gunnarsson Ottesen kertoo, että puuntaimien istuttamisessa alueella on 12% onnistumisprosentti. Se on Islannin ankarissa olosuhteissa itseasiassa hyvä tulos. Normaalisti 95% on vielä hyväksyttävä hävikki Islannissa, joten tämä hanke on jo osoittanut toimivuutensa, mutta parempaan pyritään. Pioneerikasvina hiekapitoisen maan sitomiseen ja humuksen synnyttämiseen käytetään lupiinia. Asumista alueelle ei ole suunnitteilla, eikä kaava sitä sallikaan, mutta alueelle on noussut hieman puolivillisti mm. kierrätysmateriaaleista rakennettu, osittain maan sisään kaivettu ulkokeittiö, erottelevat ulkohuussit jne. Tuulisille hiekkadyyneille on noussut myös mm. mongolialainen jurtta ja hikimaja luontoyhteyttä vahvistavia seremonioita varten.
Parhaat jamit tapahtuvat aina keittiössä.
Näissä kauniissa mutta karuissa maisemissa vietettiin pohjoismaista permakulttuurifestivaalia tällä kertaa. Ohjelmassa oli erilaisia käytännön työpajoja: konkreettista rakentamista, villiruokaa, kasvien istuttamista, hugelkulttuuria ja kasvivärjäämistä. Luennot käsittelivät mm. LAND-verkoston kehittämistä, uudelleenmetsittämistä, urbaania viljelyä jne. Perjantai-illan kohokohta oli australialaisen Formidable vegetable sound system -yhtyeen keikka Thorlakshöfnin kaupungintalolla!
Projektin voimahahmo Moli on mainio tarinankertoja. ”The hidden people”, eli paikalliset haltiat ja menninkäiset, asuvat maan alla ja aiheuttavat nykyislannissakin kaikenlaista pientä harmia jos ihmisten touhut eivät ole heille mieleen. The Sandsin maan sisään rakennetut rakenneukset ovat saaneet mielenkiintoista lisäväriä islantilaisesta mytologiasta.
Permakulttuuri saa yhä enemmän myös akateemista ulottuvuutta. Pippa Buchanan ja Candela Vargas ovat molemmat tehneet äskettäin gradunsa permakulttuuria sivuten. Candela oli tutkinut metsäpuutarhureiden sopeutumista ilmastonmuutokseen, Pippa puolestaan Permakulttuurin keinoja varautua kriiseihin. Pippan luento keräsi jurtan täyteen keskittyneitä kuuntelijoita. Keskustelu tulvien, kuivuuden, ilmastonmuutoksen, pensaspalojen, maanjäristysten, talouskriisin ja muiden konfliktien mahdollisista vaikutuksista vetivät vakavaksi, mutta toisaalta oli toivoa herättävää ja innostavaa kuulla, että permakulttuuri on antanut ihmisille valmiuksia selviytyä ja suojautua jo ennakkoon mainituilta uhkakuvilta. Pippan haastattelututkimuksessa selvisi, että permakulttuuri-väki ajattelee jo lähtökohtaisesti eri tavalla, koska he ovat tottuneet analysoimaan ympäristöään esim. vyöhyke-ajattelun avulla. Heillä on resilienssiä poikkeuksellisissa olosuhteissa.
PS: ensi vuonna tavataankin ilmeisesti Pohjoismaisten permakulttuurifestareiden merkeissä Norjassa!
The Sands- projektin tavoitteena on tehdä alueesta LAND keskus ja paikka jossa voi rohkeasti kokeilla erilaisia permakulttuuritekniikoita. Avainasemassa on antaa ihmisille yhteys luontoon.
Teksti ja kuvat Ilona Reiniharju
08.03.2017 – 00:00