NPA eli Nordic Permaculture Academy kokoontui 21.-23.3.2025 Karjalohjalla Sarion Myllyllä. Kyseessä oli NPA:n seitsemäs pohjoismainen tapaaminen, mutta ensimmäinen tapaaminen Suomessa. NPA tapaamisia on kaksi vuodessa maaliskuussa ja marraskuussa ja aikaisemmat tapaamiset ovat olleet Ruotsissa ja Tanskassa. Tapaamiset ovat avoimia ja suositeltavia kaikille NPA:ssa permakulttuuriadiplomia suorittaville ja niissä käydään läpi permakulttuurisuunnittelua, suunnittelutyökaluja ja diplomisuunnitelmien arviointia sekä kuullaan diplomiopiskelijoiden puoliväliesityksiä ja diplomiesityksiä eli valmiiden portfolioiden esittelyjä. Tapaamisissa tietenkin myös tutustutaan toisiin diplomipolulla oleviin ja voidaan muodostaa diplomikiltoja ja permakulttuurikaverisuhteita (permaculture buddy).

Permakulttuurin koulutuspolku ja permakulttuuridiplomin merkitys siinä on kuvattu koulutus-sivulla.
Tällä kertaa suurimmat ryhmät tapaamiseen tulivat Suomesta ja Virosta kun Ruotsista ja Tanskasta matka on pitempi tulla tänne. Diplomiopiskelijoita oli paikalla yhteensä 15 ja lisäksi NPA:n mentorit Cathrine Dolleris ja Andreas Jonsson. Tällä kertaa tapaamisen ohjelmasta valtaosan vei 3 diplomiesitystä lauantaina. NPA on aloittanut toimintansa 2021 ja vaikka diplomiopiskelijoita on yli 70 ei kovinkaan moni ole ehtinyt valmistua. Nyt NPA:sta valmistuneita permakulttuuridiplomin haltijoita on yhteensä 5,, joista 3 Tanskasta ja 2 Suomesta, mukaanlukien tällä kertaa valmistuneet Emma Skamris Tanskasta sekä Erkki Pöytäniemi ja Marja Nuora.
Perjantaina tutustuttiin Iso-orvokkiniittyyn ja tapaamispaikkana toimineeseen Sarion Myllyyn Karjalohjalla.
Lauantai oli intensiivinen päivä, sillä kaikki diplomiesitykset haluttiin samalle päivälle, jotta niitä voitaisiin myös juhlia yhdessä. Kaikki esitykset menivät samalla kaavalla, jossa on ensin uuden dipominhaltijan 45 min esitys ja 15 min selventävät kysymykset. Sen jälkeen vertaisarviointiryhmä, johon myös mentorit kuuluvat, kokoontuu pohtimaan kommentteja ja kysymyksiä, jotka lopulta esitetään uudelle diplominhaltijalle fishbowl tyyppisesti. Vertaisarviointiryhmä on koolla joko paikanpäällä tai osittain verkon kautta. Vertaisarviointiryhmän jäsenet ovat muita permakulttuuridiplomin haltijoita tai diplomipolulla olevia ihmisiä.

Nyt esitetyt kolme diplomiportfoliota osoittivat permakulttuurisuunnittelun moninaisuutta ja laaja-alaisuutta. Emma Skamris on nuori tanskalainen kansanopiston (folkhögskola) permakulttuuriopettaja, joka aloitti diplomipolun vasta kaksi vuotta sitten. Hänen ensimmäinen suunnitelma olikin hänen diplomipolkunsa suunnitelma, jonka hän myös ällistyttävän tehokkaasti toteutti vain kahdessa vuodessa. Portfolioon kuului mm minitalon suunnittelu ja rakentaminen, hänen vaatekaappinsa suunnittelu, kansankorkeakoulun materiaalivirtojen ja kierrätyksen suunnittelu, hänen isänsä puutarhan suunnittelu ja permakulttuuriaiheisen youtube kanavan kehittäminen.
Erkin portfolion kuusi ensimmäistä suunnitelmaa liittyvät Iso-orvokkiniityn suunnitteluun (lammet, energia, mehiläiset, metsäpuutarha, sieniviljely, ankat) kattaen Holmgrenin permakulttuurikukkasesta tyypilliset paikkaan sidotut osa-alueet ja neljä viimeistä suunnitelmaa liittyivät lähinnä terveyden ja henkisen hyvinvoinnin sekä kulttuurin ja koulutuksen osa-alueisiin mukaanlukien myös diplomipolkusuunnitelma. Yksi suunnitelmista oli Iso-potkästin suunnittelu ja aloittaminen. Erkin portfolio löytyy täältä.
Osa Marjan diplomiprosessia oli valmistuminen uuteen ammattiin permakulttuurisena maisemasuunniittelijana (AMK Maisemasuunnittelija). Marjan portfolio koostuu kahdesta asiakkaille tehdystä puutarhasuunnitelmasta, viime kesän PDC kurssipäivän suunnitelmasta sekä Iso-orvokkinittyn vierailujen ja siellä pidettyjen permakulttuurin perusteet -kurssien suunnitelmista ja ankkojen uima-altaan ja oman siementuotannon suunnittelusta Iso-orvokkiniitylle.

Kaikkien portfolioista syntyi vilkasta keskustelua ja yli 10 tuntisen päivän jälkeen ryhmällä oli vielä voimia siirtyä Iso-orvokkiniitylle juhlistamaan uusia diplominhaltijoita ja saunomaan. Illan kruunasi vielä revontulet, jotka näkyivät kun kävelimme yöllä takaisin myllylle.

Erkki ja Marja ovat siis ensimmäiset suomalaiset NPA:n kautta valmistuneet diplominhaltijat ja molemmilla on tarkoitus jatkaa NPA:ssa myös mentoreina, mikä tarkoittaa, että ennenpitkää permakulttuuridiplomin voi suorittaa myös suomeksi. Tähän liittyy kuitenkin vielä avoimia kysymyksiä, koska portfolion hyväksyminen edellyttää kuitenkin vielä toisen kokeneemman mentorin arviointia. Luonnollisesti uudet diplominhaltijat voivat myös pitää PDC kursseja, eli kokonaan suomenkieliset PDC kurssit ovat jatkossa mahdollisia. Diplomien tekeminen oli kuitenkin sen verran kova ponnistus, että valmiita suunnitelmia näistä ei vielä ole.

