Marraskuun 22. päivä kokoontuivat pohjoismaisen permakulttuuriakatemian (NPA eli Nordic Permaculture Academy) permakulttuuridiplomin tekijät Holma Folkhögskolassa Etelä-Ruotsissa. NPA järjestää pääsääntöisesti kaksi diplomitapaamista vuodessa, yhden maaliskuussa ja toisen marraskuussa. Tällä kertaa mukana oli 25 akatemian opiskelijaa Tanskasta, Ruotsista, Suomesta ja Virosta sekä mentorit, tanskalainen Cathrine Dolleris ja ruotsalainen Andreas Jonsson. Suomesta tapaamisessa olivat Miina Ant-Wuorinen, Henna Jämsä, Marja Nuora ja Erkki Pöytäniemi.
Tapaamisia järjestetään, jotta eri Pohjoismaissa asuvat diplomintekijät pääsevät tapaamaan toisiaan ja verkostoitumaan. Tapaamisissa on helppo inspiroitua muiden diplomisuunnitelmista ja ylittää esteitä omassa tekemisessään. Permakulttuuridiplomin tekeminen on itsenäistä ja itseohjautuvaa opiskelua, eikä tekemiseen ole ulkopuolelta asetettuja aikatauluja. Prosessin aktiivisena pitäminen vaatiikin joskus itsekuria ja ponnisteluita. Muiden samassa tilanteessa olevien samanhenkisten ihmisten tapaaminen onkin hyvä keino saada voimia ja uskoa jatkaa eteenpäin ja löytää uusia yllättäviäkin näkökulmia prosessiin. Tapaamisissa on usein myös mahdollista saada kokeneilta mentoreilta neuvoja suunitteluprosessiin.
Holma Folkhögskola on Skånessa Höörissä sijaitseva opisto, joka järjestää paljon kestävään elämäntapaan liittyvää koulutusta. NPA on alusta saakka tavannut usein juuri Holman tiloissa, sillä toinen NPA:n mentoreista, Andreas Jonsson, on koulun työntekijä. Holma onkin mitä mainioin paikka tällaisille tapaamisille, sillä koulun vintillä on paksu patjaläjä, joka levittäytyy kätevästi luokkahuoneiden lattioille tarjoten isollekin osallistujajoukolle yösijan. Lue lisää Holmasta täältä.
Tämänkertainen tapaaminen oli historiallinen, sillä ensimmäiset NPA:n opiskelijat valmistuivat permakulttuuridiplominhaltijoiksi. Mette Madvig ja Marie Cox olivat saaneet valmiiksi ja hyväksytyiksi kaikki 10 diplomisuunnitelmaansa ja he esittivät tapaamisessa portfolionsa. Molemmat esitykset olivat upeita ja inspiroivia, ja oli hienoa nähdä, miten diplomiprosessi oli avannut molemmille uusia ovia ja muuttanut molempien elämän suunnan. Permakulttuurisuunnittelussa taitaa todella olla taikaa!
Mette Madvig asuu perheensä kanssa tavallisessa esikaupunkialueen omakotitalossa, jossa on 1000 m2 piha, joka muuttui hänen käsissään ruokaa tuottavaksi viherkeitaaksi. Hän myös perusti yhdessä ystävänsä kanssa kumppanuusmaatalouspuutarhan, jossa he kasvattavat vihanneslaatikot 60 perheelle. Lisäksi hän suunnitteli itselleen roolin Nordic Permaculture Academyssä työstämällä kahden muun diplomintekijän kanssa suunnitelman uusien diplomintekijöiden perehdyttämiseksi.
Marie Coxille diplomipolku oli hyvin merkittävä muutosprosessi omassa elämässä. Yleisöön teki vaikutuksen erityisesti portfolion viimeinen suunnitelma, jossa hän luo läheisempää ja aidompaa suhdetta luontoon permakulttuurisuunnittelun välinein. Diplomipolun varrella hän koki saavuttaneensa tavoitteensa olla aidosti oma itsensä ympäristön paineista huolimatta. Vaikutuksen teki myös, miten hän oli suunnitellut ja rakentanut oman minitalonsa pihan toimivaksi kokonaisuudeksi käyttäen innovatiivisesti permakulttuurisuunnittelun työkaluja.
Illalla uusille diplominhaltijoille järjestettiin juhlat. Kukin osallistuja sai ilmoittautua joko koristelu, ohjelma- tai seremoniatoimikuntaan. Näin juhlat järjestyivät helposti omalla porukalla ja kaikki pääsivät mukaan juhlatunnelmaan. Kaikki olivat tuoneet ruokaa yhteiseen pöytään. Ohjelma alkoi seremonialla, jossa koko juhlaväki kuljetettiin silmät kiinni toisiaan käsikädessä seuraten Holman metsäpuutarhaan nuotion ääreen. Siellä Mette ja Marie saivat heittää tuleen jotain, mitä haluavat jättää taakseen. Seuraavaksi kukin osallistuja luki molemmille diplomin saajille kirjoittamansa toivotuksen ääneen ja ne kerättiin kirjekuoriin heille kotiin vietäväksi. Lopuksi molemmat diplomin saajat hatutettiin käsin tehdyillä villapipoilla, joihin oli kirjottu edellisenä iltana permakulttuurin symboliksi spiraalikuviot. Syntyi myös uusi traditio: NPAn perhepuu, johon kukin diplomin haltija sai sitoa lehdykän, johon oli kirjailtu oma nimi.
Sunnuntaina Emma Skamris ja Camilla pitivät puoliväliesitykset diplomitöistään viiden ensimmäisen suunnitelman valmistuttua. Emma oli jäsentänyt diplominsa pyramidiksi, jossa alin taso tukee hänen oman elämänsä kehitystä, keskitaso suuntautuu ympäristöön ja ylin taso opitun jakamiseen. Camilla on biologi ja taiteilija, jonka diplomisuunnitelmista osa on taideteoksia.
Diplomipolun eri vaiheissa olevien suunnitelmien näkeminen antoi hyviä ideoita myös omien suunnitelmiemme työstämiseen, suunnittelutyökalujen innovatiiviseen käyttöön ja diplomipolun suunnitteluun.
Viikonlopputapaamisen lopuksi koko porukka siivosi itsensä ulos Holmasta ja noin puolet porukasta siirtyi vielä kahdeksi päiväksi läheiseen Backagårdeniin. Osa työsti diplomisuunnitelmiaan eteenpäin keskustellen niistä välillä vertaisryhmässä. Myös mentorin ohjausta oli tarvittaessa saatavilla. NPA mentorit Cathrine ja Andreas sekä pidempään mukana olleet diplomiopiskelijat käyttivät Backagårdenissa aikansa pääasiassa Academyn toiminnan ja tulevaisuuden suunnitteluun. NPA:aan työskenteleviksi jäseniksi voidaan ottaa mukaan diplomipolulla suunnilleen puolessavälissä olevia opiskelijoita. Valmistuneilla diplominhaltijoilla puolestaan on mahdollisuus hakeutua NPA:iin mentoriksi. Toinen diplomin suorittaneista, Mette Madvig, otettiinkin NPA:an mentoriksi ja keskuspiirin sihteeriksi. Erkille tuli rooli NPA:n viestinnän kehittämisessä ja hänet ja Mette valittiin myös NPA:n keskuspiirin uusiksi jäseniksi. Marja on työskentelevä jäsen (working member) jo ennestään.
NPA:n tapaamisiin on usein haettu ja saatukin rahoitusta.. Tällä kertaa rahoitus saatiin Nordplusilta. Akatemian kantaviin ajatuksiin kuuluu, että verkostoituminen ja eri maista ja kulttuureista tulevien ihmisten tapaaminen avaa uusia mahdollisuuksia ja verkostoja kaikille osapuolille. Tälläkin kertaa tapaamisen matkoja pystyttiin kompensoimaan, jotta me pitkämatkalaisetkin pystyisimme paremmin osallistumaan. Seuraava NPA:n diplomitapaaminen järjestetään 21.-23./25.3. 2025 Suomessa Karjalohjalla, joten sillä kertaa tanskalaiset saanevat parhaat Nordplus-kompensaatiot. Merkkaahan kevättapaaminen jo kalenteriisi ja tule mukaan hilpeään joukkoon! (Jos porukalla ei ole hauskaa, se ei ole permakulttuuria.)
Artikkelin ryhmäkirjoittivat Miina Ant-Wuorinen, Henna Jämsä, Marja Nuora ja Erkki Pöytäniemi junassa paluumatkalla tapaamisesta.