Maailman Mehiläispäivä 20.5.2023 Iso-orvokkiniityllä

mennessä | 21.04.2023 | Erkki Pöytäniemi, Iso-orvokkiniitty, Kurssit ja koulutus, Marja Nuora, Tapahtumat

[Kuva: Katri Sipiläinen]

Pölyttäjät ovat äärimmäisen tärkeitä luonnon monimuotoisuuden ja ihmisten ruuantuotannon kannalta katsottuna. Mehiläiset ja muut pölyttäjät ovat kuitenkin vaarassa ihmisten aiheuttamien toimien vuoksi. Lähes 90 prosenttia maailman villeistä kukkivista kasveista on riippuvaisia kokonaan tai ainakin osittain pölyttäjistä. Maailman ruokakasveista pölyttäjiä tarvitsee 75 prosenttia ja pölyttäjien vaikutus koskee 35:tä prosenttia maailman viljelymaasta.

Tietoisuuden kasvattamiseksi YK päätti vuonna 2017 julistaa toukokuun 20. päivän Maailman mehiläisten päiväksi. Päivän tavoitteena on vahvistaa niitä keinoja, joiden avulla mehiläisiä ja muita pölyttäjiä voidaan suojella. Nälän poistaminen on yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista ja mehiläisiä tarvitaan, jotta tavoite voidaan saavuttaa.

YK:n Teemapäivän kotisivu

Mehiläisiä eivät ole vain ihmisen hoitamat tarhamehiläiset. Yleensä mesipistiäisiä, joita on maailmassa noin 20000 lajia ja Suomessa 235 lajia, kutsutaan mehiläisiksi. Näitä ovat Suomessa mm noin 30 kimalaislajia ja 190 maa- ja erakkomehiläistä, kuten viime aikoina tunnetuksi tullut rusomuurarimehiläinen.

Apis mellifera, jota kutsutaan usein tarhamehiläiseksi on tietenkin se tunnetuin mehiläinen. Kuitenkaan emme oikeasti tunne tarha- tai hunajamehiläistä, sillä olemme laittaneet sen laatikkoon tuottamaan meille hunajaa, vaikka se on eurooppalainen luonnonvarainen yhdyskuntahyönteinen ja sellaisena uhanalainen. Mehiläinen ei ole kotieläin. Jotta mehiläinen pysyisi elinvoimaisena lajina, tarvitsemme mehiläisen villipopulaatioita. Mehiläisellä ei ole vain välinearvoa meille pölyttäjänä ja hunajantuottajana, vaan sillä on myös itseisarvo eliönä, joka on kehittynyt kymmenien miljoonien vuosien aikana yhdessä kukkien kanssa. Mehiläinen on avainlaji sille, että maailma on sellainen kuin se on. 

Tule Maailman Mehiläispäivänä Iso-orvokkiniitylle kuuntelemaan tarinoita luonnonvaraisista mehiläisistä, mehiläisten villiinnyttämisestä pölkkypesiin, mehiläisemmästä mehiläishoidosta, kimalaisista ja muista mesipistiäisistä sekä niiden elinympäristöistä ja siitä, mitä voimme tehdä mehiläisten hyväksi.

Paikka: Iso-orvokkiniitty, Varkalahdentie 33, 09120 Karjalohja
Aika: 20.5.2023 klo 11 – 15
Tarinoiden kertojat: Erkki Pöytäniemi ja Marja Nuora 

(tarkempi ohjelma tulee myöhemmin)

Tarjoamme kahvia, teetä ja kahvileipää. Mielellään ennakkoilmoittautuminen Holvi verkkokauppamme kautta maksamalla 15€ kahvimaksu. Voit ilmoittautua myös s-postilla info [ät] permakulttuuri.fi ja maksaa paikanpäällä. 

Ikävä kyllä meillä ei ole hunajaa myytävänä.

———————-

Iso-orvokkiniitty on Marjan ja Erkin permakulttuurinen pientila Karjalohjalla, jossa yritämme kehittää kestävämpää ja kokonaisvaltaisempaa elämäntapaa. Iso-orvokkiniityllä on mehiläisten lisäksi mm sieniviljelyä, metsäpuutarha, omatarveviljelyä, lampi sekä 2016-18 rakennettu savi-olkipaalitalo. Talo ei ole verkossa ja jätevedet käsitellään paikan päällä pajukkopuhdistamolla.