Permakulttuurin oppimuspolku
Permakulttuuri on eettisiin periaatteisiin nojaava suunnittelumenetelmä kestävämmän elämän kehittämiseksi kaikilla tasoilla. Pohdittavana voi olla oma parveke, piha, maatila, elämä, paikallisyhteisö ja laajemmin yhteiskunta. Tai millaisessa energiasysteemissä tai ruokasysteemissä haluaa olla osallisena, ja miten niitä voi muuttaa. Mutta suunnitelmia ei tehdä vain suunnittelemisen ilosta vaan toteutettavaksi, ja siksi permakulttuuri on myös hyvin käytännönläheinen liike, jonka puitteissa voimme kaikki toimia kestävämmän elämäntavan puolesta käytännössä.
Hyvään suunnitteluun tarvitaan paljon tietoa suunnittelumenetelmistä ja -työkaluista ja tietenkin itse suunniteltavasta asiasta. Siksi permakulttuuriliikkeelle on leimaavaa opettaminen, koulutus ja permakulttuurikurssit. Permakulttuurikurssien osalta on tiettyjä kansainvälisesti vakiintuneita malleja, joita on ollut tapana noudattaa.
Permakulttuurin perusteet kurssi (engl Permaculture Introduction Course; PIC) on yleensä kaksipäiväinen kurssi, jossa käydään tiiviisti läpi permakulttuurin perusteet. Tapana on, että perusteet-kurssin opettaja on vähintään käynyt PDC-kurssin. Suomessa on useita PDC:n käyneitä opettajia, jotka pitävät PIC kursseja.
PDC (engl Permaculture Design Course) eli Permakulttuurisuunnittelukurssi, jolta saa PDC sertifikaatin, on vähintään 72 tunnin kurssi, jolta saa perustiedot ja taidot permakulttuurisuunnitteluun, jota voi soveltaa esimerkiksi omiin suunnittelukohteisiinsa. Kurssi on useimmiten 2 viikon intensiivikurssi paikassa, jossa permakulttuuria harjoitetaan, mutta kurssi voidaan myös esimerkiksi järjestää useampana viikonloppuna ja useissa maissa järjestetään myös PDC kursseja verkkokursseina. PDC kurssin vastuullisella opettajalla tulisi olla permakulttuurin Diplomi suoritettuna ja suositellaan (ja useissa maissa vaaditaan), että pääopettaja on käynyt 10 päivän permakulttuuriopettajakurssin (engl Permaculture Teacher Training PTT tai Teaching Permaculture Teachers TPT). Suomessa on kaksi diplomin suorittanutta permakulttuuriopettajaa, mutta kumpikaan ei opeta suomeksi. Tänä kesänä Koroisilla Turussa pidettiin hyvällä menestyksellä PDC kurssi, jossa vastuullisena opettajana toimi Bhekie Matambo Ngobese, mutta suuri osa opetuksesta tapahtui pätevien apuopettajien toimesta suomeksi.
Permakulttuuriopettajakurssi (PTT-kurssi) on australialaisen Rosemary Morrown kehittämä 10 päivän intensiivikurssi, jossa pääpaino on PDC kurssin opettamisessa, mutta se on hyödyllinen mihin tahansa opettamiseen. Kurssiin osallistuvan olisi pitänyt jo suorittaa PDC-kurssi. Suomessa on useita PTT kurssin käyneitä henkilöitä. PTT-kurssi on mahdollista käydä myös verkkokurssina.
Permakulttuuridiplomi (Diploma in Applied Pemaculture Design) on osoitus syvällisestä permakulttuurin ymmärtämisestä ja harjoittamisesta omassa elämässään. Diplomi suoritetaan laatimalla ja toteuttamalla 10 hyväksyttyä permakulttuurisuunnitelmaa diplomin suorittaneen mentorin ohjauksessa. Diplomin hyväksymiseen osallistuu myös toinen diplomin suorittanut mentori, kun 1. mentori on suunnitelmat hyväksynyt. Diplomi suoritetaan jossakin Diplomin myöntävässä organisaatiossa, joista suomalaisille on ensisijaisesti tarjolla kaksi: Nordic Permaculture Academy (NPA) ja Iso Britannian Permakulttuuriyhdistys, mutta diplomin voi suorittaa muissakin kansallisissa järjestelmissä. Valtaosa suomalaisista diplomia parhaillaan suorittavista on mukana pohjoismaisessa NPA:ssa, joka onkin kehittynyt viime vuosina voimakkaasti pohjoismaisena permakulttuuridiplomin suorittamispolkuna. Toistaiseksi diplomia ei voi suorittaa suomeksi, koska suomenkielisiä mentoreita ei ole. Diplomia suorittaa parhaillaan useampi henkilö Suomessa, joten tilanne toivottavasti muuttuu lähivuosina.
Permakulttuuriopettajat Suomessa
Suomen Permakulttuuriyhdistyksen sivuilla on luettelo permakulttuuriopettajista esittelyineen. Yhdistys on laatinut kriteerit henkilön hyväksymiseksi “Permakulttuuriopettajat” listalle:
1. Opettaja on Suomen Permakulttuuriyhdistyksen maksanut jäsen
2. Opettaja on suorittanut PDC kurssin
3. Yhdistyksen koulutuspiiri voi harkintansa mukaan hyväksyä henkilön permakulttuuriopettajaksi myös muilla perusteilla, vaikka hän ei olisi käynyt PDC kurssia. Tällöin tarvitaan vahva tunnistettu näyttö siitä, että henkilö on syvällisesti perehtynyt permakulttuuriin ja pystyy opettamaan sitä.
4. Yhdistyksen hallitus voi koulutuspiirin ehdotuksesta poistaa henkilön permakulttuuriopettajalistalta, jos hänen katsotaan toimivan vastoin permakulttuurin etikkaa ja yhdistyksen tarkoitusta.
Tälle permakulttuuriopettajalistalle hyväksytty opettaja voi yhdistyksen suosituksella pitää permakulttuurin lyhyitä esittelykursseja tai ns ’Permakulttuurin Perusteet’ viikonloppukurssin tai osallistua apuopettajana yhdistyksen hyväksymälle PDC kurssille. PDC kurssin vastuullisen pääopettajan on täytynyt suorittaa hyväksytty Permakulttuuridiplomi (Diploma in Applied Pemaculture Design).
Yhteistyössä Suomen Permakulttuuriyhdistyksen kanssa
Usein permakulttuurikursseja halutaan pitää yhteistyössä Suomen Permakulttuuriyhdistyksen kanssa. Yhdistys ei itse pääsääntöisesti pidä kursseja, mutta yhdistyksen koulutuspiiri on päättänyt kriteereistä sille, että “Yhteistyössä Suomen Permakulttuuriyhdistyksen kanssa” mainintaan voidaan käyttää kurssin tai tapahtuman markkinoinnissa.
1. Kurssin järjestäjä, järjestäjän avainhenkilö tai kurssin pääopettaja on yhdistyksen maksanut jäsen
2. Opetuksesta vastaa yhdistyksen hyväksymä permakulttuuriopettaja
3. Yhdistys on mainittu kurssin mainonnassa ja materiaalissa
4. Tapahtumassa/kurssilla kerrotaan lyhyesti yhdistyksestä ja suositellaan jäsenyyttä
Olisi myös suotavaa, että kursseilla olisi yhdistyksen jäsenille alennettu hinta.
Molemmat yllämainitut kriteeristöt on hyväksytty yhdistyksen koulutuspiirissä ja hallituksessa viime kesänä ja niitä aletaan nyt soveltaa. Kokemuksen karttuessa kriteerejä voidaan tarkentaa ja kehittää. Yhdistyksen päätöksenteossa sovelletaan sosiokratiaa, johon keskeisesti liittyy palautteen vastaanotto ja hyödyntäminen. Tämähän on myös yksi permakulttuurin suunnitteluperiaatteista: ”Käytä itsesääntelyä ja ota vastaan palautetta”.
Jos sinulla on kysymyksiä permakulttuuriopetuksesta Suomessa, ole yhteydessä sähköpostitse info(ät)permakulttuuri.fi. Jos täytät jo kriteerit, voit ilmoittautua permakulttuuriopettajaksi kotisivujen lomakkeen kautta ja myös permakulttuuriaiheisia kursseja voi ilmoittaa meille kotisivujen lomakkeen kautta.
Liity yhdistyksen jäseneksi täältä ja tilaa uutiskirje (tämä blogi) tästä.