Permakulttuuriopetus

Oletko kiinnostunut permakulttuurista mutta et tiedä mistä aloittaa? Kansainvälinen permakulttuuriyhteisö on vuosien mittaan kehittänyt erilaisia opetusohjelmia, joista löytyy sekä virallisia titteliin johtavia koulutuksia, että epämuodollisempia kursseja ja työpajoja. 

Kurssit

On olemassa kolme vakiintunutta kurssimuotoa: permakulttuurin introkurssi (introduction to permaculture, lyhyt tutustumiskurssi), permakulttuurisuunnittelukurssi (permaculture design course tai “PDC”, pidempi, min 72h opetusta), ja permakulttuuridiplomi (diploma in applied permaculture design, permakulttuurikouluttajan ja -suunnittelijan diplomi).

Permakulttuurisuunnittelukurssit ovat tällä hetkellä harvinaisia Suomessa, ja usein opetetaan englanniksi johtuen siitä että diplomitason, suomea puhuvia opettajia ei juurikaan vielä ole. On mahdollista kuitenkin osallistua muiden maiden suunnittelukursseille. Lisää tietoa on saatavilla eri maiden permakulttuuriyhdistysten verkkosivuilta sekä EuPN sivustolta.

Suomen permakulttuuriyhdistys on yhteistyössä muiden maiden yhdistysten kanssa edistämään ilmaista koulutusta jäsenilleen, ja yhdistys on myös sitoutunut tuomaan lisää PDC-koulutusmahdollisuuksia Suomeen.

Permakulttuurin introkurssi

Permakulttuurin introkurssi on yleensä kaksi päivää kestävä peruskoulutus, joka seuraa kansainvälisesti vakioitunutta oppisuunnitelmaa. Osallistujat oppivat permakulttuurin historiasta, etiikasta, suunnitteluperiaatteista ja -tavoista, ja usein käydään läpi myös tapaustutkimuksia. Kurssi on maistiainen ja ensiaskel permakulttuurin maailmaan, jolta voi myös odottaa paljon käytännön oppimista. Kurssin tyyli ja tunnelma määräytyvät paljonkin opettajan mukaan, ja koska introkurssin opettajilta ei vaadita aiempaa koulutusta, kuka tahansa voi järjestää niitä.  

Tapahtumakalenteristamme löytyvät tulevat kurssit. Suurin osa introkursseista opetetaan suomeksi.

Permakulttuurisuunnittelukurssi (PDC)

Permakulttuuriyhteisössä usein kuuluu kysymys “kenellä on PDC?”. PDC, eli permakulttuurisuunnittelukurssi, on seuraava askel introkurssin jälkeen ja kestää minimissään 72 oppituntia, noin 10 päivän ajan. Kurssi seuraa kansainvälisesti standardisoitunutta oppisuunnitelmaa joka perustuu Bill Mollinsonin kirjaan “Permaculture - A Designer’s Manual” (ei saatavilla suomeksi). Britannian permakulttuuriyhdistys on julkaissut opetussuunnitelman joka antaa opettajille ja opiskelijoille osviittaa mitä kurssilla opitaan.

Suomessa ei tällä hetkellä ole saatavilla Suomen permakulttuuriyhdistyksen hyväksymää suomenkielistä PDC-opetussuunnitelmaa.

Opettaakseen PDC-kursseja opettajan tulee omata permakulttuuridiplomi.

Permakulttuuridiplomi

Permakulttuuridiplomin voi opiskella PDC-kurssin jälkeen, ja se on käytännössä omatoimista opiskelua. Vaatimus diplomityön aloittamiseksi on hyväksytysti suoritettu PDC. Diplomi koostuu erilaisista suunnitelmista jotka esittelevät suunnittelijan taitoa ja kehitystä permakulttuurisuunnittelijana. Suunnitelmien määrä riippuu diplomin myöntävästä yhdistyksestä. Osa vaatii kymmenen eri suunnitelmaa, osa on joustavampia tai vaatii yhden suuremman kohteen suunnittelun. Kymmenen eri suunnitelman portfolio on kuitenkin yleistymässä. Suunnitelmat muodostavat ammatillisen portfolion oppilaan valmistuessa. 

Diplomin voi saada useammasta Euroopan maan permakulttuuriyhdistyksestä, jossa on diplomin omaavia ohjaajia. Useimmat oppilaat käyttävät Britannian permakulttuuriyhdistystä, joka on kaikista kehittynein Euroopassa ja tarjoaa eniten ohjaajavaihtoehtoja.

Suomen permakulttuuriyhdistys on vuodesta 2019 ollut osana Pohjoismaiden

permakulttuuri-instituuttia (Nordic Institute of Permaculture, tai NIP). NIP:in jäsenet ovat Norja, Ruotsi, Tanska ja Suomi. Yhdessä näiden maiden permakulttuuriyhdistysten kanssa me voimme myöntää diplomeja ja auttaa oppilaita diplomipolullaan.

Britannian permakulttuuriyhdistyksen diplomisivu | NIP diplomisivu | Nordic Permaculture Academy

Opettajakoulutus

Tämä kurssi perustuu Rosemary Marrow:n, pitkäaikaisen opettajan ja pakolaistyöntekijän, työhön.  Kurssi on tarkoitettu opettajiksi haluaville ja opettaa eri koulutustapoja ja -metodeja. 

Erikoistuneet aihealueet ja työpajat

Suomessa on saatavilla monia työpajoja eri aihealueista kuten

  • syötävät metsäpuutarhat
  • mehiläistenhoito
  • luonnonmukainen rakentaminen
  • biokaasu
  • jne

Opetus tämän tapaisilla kursseilla on tällä hetkellä vielä usein englanninkielisten opettajien johdolla.

Opintopiirit

Opintopiirit ovat hyvä tapa oppia permakulttuurista. Piirit muodostuvat erilaisista kokoonpanoista ja tyyleistä, osa ottavat vastaan uusia jäseniä, toiset eivät. 

Alla on lista opintopiireistä jotka toimivat yhteistyössä Suomen permakulttuuriyhdistyksen kanssa:

Jos haluat opintopiirisi ylläolevaan listaan, lähetä meille seuraavat tiedot joko sähköpostilla tai Slack kanavan kautta:

  • piirin tiedot ja kuka johtaa piiriä
  • otatteko vastaan uusia jäseniä 
  • mistä löytyy tietoa piiristä 
  • lähetä meille puolen vuoden välein pieni kirjoitelma mistä piirinne on keskustellut ja montako jäsentä on ollut osallisena 

LAND-verkosto

LAND-verkosto, eli “Learning and Network Demonstration” ovat paikkoja jossa voi nähdä ja kokea miten permakulttuuria käytetään. LAND-keskukset ovat inspiraation ja uusien mahdollisuuksien lähteitä ja mahtavia paikkoja joissa sekä oppia permakulttuurista että tavata muita permakulttuurista innostuneita.

Suomen permakulttuuriyhdistys valtuuttaa Suomessa toimivat LAND- keskukset.

Lue lisää LAND- verkostosta.