Permakulttuurikoulutus
Oletko kiinnostunut permakulttuurista mutta et tiedä mistä aloittaa? Kansainvälisessä permakulttuuriyhteisössä on kehitetty opetusta ja tiedon jakamista erilaisten koulutusten muodossa, joista löytyy sekä todistukseen johtavia koulutuksia, että epämuodollisempia kursseja ja työpajoja.
Kurssit
On olemassa kolme vakiintunutta kurssimuotoa:
- permakulttuurin perusteet -kurssi (Permaculture Introduction Course (PIC), lyhyt usein kahden päivän tutustumiskurssi)
- permakulttuurin suunnittelukurssi (Permaculture Design Course tai “PDC”, usein 2 viikkoa kestävä intensiivikurssi, mutta voi olla myös jaettu pidemmälle ajalle, min 72h opetusta). Kurssilta saa sertifikaatin eli todistuksen (“Permaculture design certificate”).
- permakulttuuriopettajakoulutus (“Permaculture Teacher Training” (PTT) tai joskus “Training Permaculture Teachers” (TPT), on Rosemary Marrown kehittämä 11 päivän kurssi, joka valmentaa permakulttuuriopettajia pitämään PDC kursseja, mutta on hyödyllinen mihin tahansa opettamiseen. Samalla tulee syventäneeksi tietouttaan permakulttuurista. Kurssin käyminen edellyttää, että on käynyt PDC kurssin.
- Permakulttuuridiplomi (“Diploma in Applied Permaculture Design” tai myös “Permaculture Diploma”, permakulttuurikouluttajan ja -suunnittelijan diplomi).

Löydä permakulttuurikurssit Tapahtumat sivulta
Permakulttuurin perusteet -kurssi
Permakulttuurin perusteet -kurssi on yleensä kaksi päivää kestävä peruskoulutus, jonka sisältö on vakiintunut ja melko yhteneväinen eri maissa. Osallistujat oppivat permakulttuurin historiasta, etiikasta, suunnitteluperiaatteista ja -työkaluista, ja usein tehdään myös käytännön töitä. Kurssi on maistiainen ja ensiaskel permakulttuurin maailmaan, mutta siltä voi myös odottaa paljon käytännön oppimista. Kurssin tyyli määräytyy paljolti opettajan mukaan. Suositus on, että peruskurssin opettaja olisi itse vähintään käynyt PDC-kurssin. Suomessa on jo muutamia tahoja, jotka järjestävät Permakulttuurin perusteet -kursseja säännöllisesti myös suomeksi. Kursseista ilmoitetaan Kurssit ja tapahtumat-sivulla. Voit myös tutustua kursseja pitäviin opettajiin Permakulttuuriopettajat-sivulla jos esimerkiksi toivot kurssia paikkakunnallesi.

Permakulttuurin perusteet -kurssilla Iso-orvokkiniityllä

Permakulttuuripuutarha Beyond Buckthornsissa
Permakulttuurin suunnittelukurssi (PDC)
Permakulttuuriyhteisössä kuuluu usein kysymys: “kenellä on PDC?”. PDC, eli permakulttuurisuunnittelukurssi, on seuraava askel Perusteet-kurssin jälkeen ja kestää minimissään 72 oppituntia, eli noin 10 päivää. Kurssi seuraa kansainvälisesti hyväksyttyä opetussuunnitelmaa, joka perustuu Bill Mollinsonin kirjaan “Permaculture – A Designer’s Manual” (ei saatavilla suomeksi). Opetussuunnitelma löytyy mm Britannian permakulttuuriyhdistyksen kotisivuilta. PDC-kurssista vastaavalla opettajalla tulee olla permakulttuuridiplomi.
Permakulttuurisuunnittelukursseja eli PDC-kursseja on pidetty Suomessa melko vähän ja nekin usein englanniksi, sillä diplomitason suomea puhuvia opettajia ei juurikaan vielä ole. Tilanne on lähivuosina paranemassa. On mahdollista myös osallistua muiden maiden PDC-kursseille ja näin on moni vuosien mittaan tehnytkin. Eikä mikään estä käymästä vaikka useammankin PDC kurssin, sillä vaikka on kyse vakiomuotoisesta kurssista, kuitenkin opettaja ja opetuspaikka vaikuttavat kurssin sisältöön. Lisää tietoa on saatavilla eri maiden permakulttuuriyhdistysten verkkosivuilta.
Suomen Permakulttuuriyhdistys pitää rekisteriä PDC kurssin Suomessa käyneistä, mutta jos kurssin opettaja on ollut ulkomailta tai kurssi on käyty ulkomailla, siitä ei ole yhdistyksellä tietoa. Lisäisimme mielellämme rekisteriimme kaikki suomalaiset ja Suomessa vaikuttavat PDC-kurssin käyneet, mutta tietojen antaminen on tietenkin vapaaehtoista. Voit vastata “Oletko käynyt PDC kurssin?” –kyselyymme täällä.
Permakulttuuridiplomi
Permakulttuuridiplomin voi suorittaa PDC-kurssin jälkeen omatoimisena opiskeluna nimetyn ohjaajan opastuksella. Diplomi koostuu kymmenestä permakulttuurisuunnitelmasta, jotka esittelevät suunnittelijan taitoa ja kehitystä suunnittelijana ja hänen kehittymistään permakulttuurisessa elämäntavassa. Vaihtoehtoja permakulttuuridiplomin suorittamiseksi ovat mm:
– Nordic Permaculture Academy (NPA), jossa diplomin voi suorittaa englanniksi, ruotsiksi ja tanskaksi (tulevaisuudessa myös suomeksi)
– Britannian Permakulttuuriyhdistys (PAB) (englanniksi)
– Norsk Permakultur Diplom Laug (englanti, norja, ruotsi)
Suomessa toimii diplomin suorittajien muodostama Diplomikilta, jossa saa tukea omalle diplomipolulleen. Diplomipolulla lienee tällä hetkellä noin 10 suomalaista, suurin osa NPA:n kautta. Jos olet kiinnostunut diplomin suorittamisesta kannattaa olla yhteydessä Suomen permakulttuuriyhdistykseen tai johonkin permakulttuuridiplomin suorittaneeseen lisätietojen saamiseksi.

Nordic Permaculture Academyn Diploma Gathering Makvärket, Tanska marraskuussa 2022

Sienityöpaja Iso-orvokkiniityllä
Opettajakoulutus
Permaculture Teacher Training (PTT) (myös Training Permaculture Teachers (TPT)) -kurssi perustuu Rosemary Marrow:n, pitkäaikaisen ja paljon pakolaisten kanssa työskennelleen permakulttuuriopettajan työhön. Kurssi on tarkoitettu permakulttuuriopettajiksi tähtääville ja perehdyttää monipuolisesti erityisesti aikuisopiskeluun ja erilaisiin oppimis- ja koulutustyökaluihin ja tapoihin ohjata ja opettaa. Opettajakursseja on pidetty myös PEC (Permaculture Educators Course) -nimisinä. Permakulttuuriopettajakoulutuksen on käynyt toistakymmentä suomalaista, viimeksi 5 henkilöä NPA:n järjestämällä kurssilla Ruotsissa, josta on useita blogipostauksia.
Erikoistuneet aihealueet ja työpajat
Suomessa on tarjolla monia työpajoja eri permakulttuuriin liittyvistä aihealueista kuten
- syötävät metsäpuutarhat
- mehiläistenhoito
- luonnonmukainen rakentaminen
- biokaasu
- sieniviljely
- jne
Seuraa Tapahtumat-sivua löytääksesi itsellesi sopivat kurssit.
Opintopiirit
Opintopiirit ovat hyvä tapa oppia permakulttuurista matalalla kynnyksellä. Jos suunnittelet paikallisen opintopiirin perustamista, ota yhteyttä yhdistykseen, niin voimme selvittää onko lähiseudulla ketään, joka voisi auttaa alkuun. Myös yhdistyksen Discord-palvelimella voit kysellä ja tutustua olemassaoleviin paikallisiin ryhmiin ja niille voidaan perustaa sinne oma keskustelukanava (pyydä kutsu Discord kanavalle s-postitse).
Pitkäaikaisin aktiivinen permakulttuuriopintopiiri on Turun opintopiiri.
Laitamme paikalliset opintopiirit mielellään esille Jäsenten projektit sivuillemme, josta löydät lomakkeen, jolla voit lähettää meille tiedot piiristä. Julkaisemme mielellään piireistä myös blogikirjoituksia.

Kesätapaamisen osallistujia Espoossa – kuva: Dominik Jais
LAND-verkosto
LAND-verkosto, eli “Learning, Activity, Network, Demonstration” on permakulttuuripaikkojen yhteistyöverkosto. LAND-paikat ovat sitotutuneet esittelemään permakultuuria ja kehittämään toimintaansa permakulttuurisuunnittelun avulla. LAND-konsepti on kehitetty Iso Britanniassa ja se on käytössä myös mm Pohjoismaissa.
LAND-keskuksissa voi nähdä ja kokea miten permakulttuuria toteutetaan ja miten permakulttuurisuunnittelua sovelletaan. LAND-keskukset ovat inspiraation ja uusien mahdollisuuksien lähteitä ja mahtavia paikkoja, joissa voi sekä oppia permakulttuurista että tavata muita permakulttuurista innostuneita.
Yhdistyksen LAND-tiimi koordinoi LAND-keskusten toimintaa ja hyväksyy Suomessa toimivat LAND-keskukset. Ota yhteyttä, jos haluat kehittää permakulttuuripaikastasi LAND-keskuksen.
Omaa permakulttuuripaikkaansa voi esitellä matalammalla kynnyksellä myös Jäsenten Projektit -sivullamme, josta löydät myös tämänhetkiset LAND-keskukset.
Kursseja ja koulutuksia
Ensimmäinen pohjoismainen NPA tapaaminen Suomessa tuotti kaksi suomalaista diplominhaltijaa
NPA eli Nordic Permaculture Academy kokoontui 21.-23.3.2025 Karjalohjalla Sarion Myllyllä. Kyseessä oli NPA:n seitsemäs pohjoismainen tapaaminen, mutta ensimmäinen tapaaminen Suomessa. NPA tapaamisia on kaksi vuodessa maaliskuussa ja marraskuussa ja aikaisemmat...
Lähemmäs luontoa -luentosarja Turussa, osa 3: Syötävä metsäpuutarha
Lähemmäs luontoa -luentosarjan kolmannen luennon aiheena on Syötävä metsäpuutarha - Miten luoda puutarha yhteistyössä luonnon kanssa, jonka meille pitää hortonomi ja puutarha-alan opettaja Juha Ujula Luennolle voit osallistua livenä Studio Reinussa osoitteessa...
No-dig -viljelykurssi Helsingissä
Tervetuloa kaikille, kotipuutarhureista ammattilaisiin, oppimaan kääntämättömien penkkien menetelmästä, eli niin kutsutusta no-dig -viljelystä. Kurssin ohjaajana toimii Herttoniemen Oman Pellon viljelijä Anniina Hillebrandt. No-dig -viljelyssä vihanneksia viljellään...
Keravan syötävä metsäpuutarhakurssi 9.–10.5.25
Tervetuloa inspiroitumaan metsäpuutarhuroinnista ja pähkinöistä Keravalle! Keravan kaupungin viheralueelle perustetaan toukokuussa julkinen syötävä metsäpuutarha "Pähkinämäki", joka toimii myös koulu- ja yhteisöpuutarhana. Osana projektin aloitusta järjestämme yhdessä...
Lähemmäs luontoa -luentosarja Turussa, osa 2: Johdatus permakulttuuriin
Lähemmäs luontoa -luentosarjan toisen luennon aiheena on Johdatus permakulttuuriin. Permakulttuurissa kehitämme strategioita tyydyttää tarpeemme samalla kuin ekosysteemien kunto paranee. Suomen Permakulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja ja permakulttuurisuunnittelija...
Kestävyysversoston kevättapaaminen 11.4. – 13.4 Karjaalla
Suomalaisella kestävyystoimijoiden kentällä orastaa uusi, organisaatiorajat ylittävä yhteistyön muoto! Yhteisöllisyyttä, monimuotoisuutta ja kestävää tulevaisuutta rakennetaan SKEY:n, Permakulttuuriyhdistyksen, Ikikaiku-elämänperintösäätiön ja Biodynaamisen...
Lähemmäs luontoa -luentosarja Turussa, osa 1: Moderni omavaraisuus
Nyt starttaa Lähemmäs luontoa -luentosarja! Ensimmäisenä aiheena on Moderni omavaraisuus, ja luennoitsijoina toimivat Paula Kohijoki ja Niila Tamminen.Luennolle voit osallistua livenä Studio Reinussa osoitteessa Sirkankuja 3A, 20810 Turku, tai etänä. Linkin luennolle...
Lähemmäs luontoa -luentosarja Turussa (myös etäyhteys)
Lähemmäs luontoa -luentosarja käsittelee luonnon kanssa toimimista sitä kunnioittavalla ja oivaltavalla tavalla. Luentojen aiheet kertovat puutarhanhoidon, kasvien kasvattamisen, keräilyn, hyödyntämisen, lajituntemuksen, sekä niiden merkityksen kautta ympärillämme...
Syötävä metsäpuutarha -kurssi Tampereella 16.–17.5.2025
Tervetuloa oppimaan ruokaatuottavien puiden, monivuotisten vihannesten ja muiden hyötykasvien kasvattamista! Syötävä metsäpuutarha eli hyötymetsäpuutarha on monikerroksinen ja lajirikas kotipuutarha, joka parantaa ympäristön tilaa. Se koostuu pääosin hyötykasveista...